Deze planten kan je in je veranda zetten

Om van jouw veranda of tuinkamer een nog fijnere leefplek te maken, fleur je deze op met planten. Letterlijk! Een veranda verrijk je eenvoudig met een paar mooie buitenplanten. Denk aan een paar mooie hortensia’s of lampenpoetsersgras. Beschik je over een tuinkamer? Dan heb je wat meer mogelijkheden. Dankzij de voor- en zijwanden krijgen wind, regen en kou minder kans. Hierdoor zijn subtropische planten als bananenbomen of orchideeën erg geschikt in een tuinkamer.

Let wel: een groot aantal planten kan voor condensvorming zorgen in je tuinkamer. Houd daarom het aantal planten beperkt. In deze blog vertellen we je meer over welke planten geschikt zijn voor jouw overkapping!

Niet iedere plant is geschikt voor iedere overkapping

Voordat je jouw dichtstbijzijnde tuincentrum onveilig gaat maken, is het belangrijk om rekening te houden met het volgende. Niet iedere plant is geschikt voor onder een overkapping. Een overkapping bestaat namelijk voor een groot deel open delen of juist glazen wanden. Hierdoor komt er veel zonlicht binnen, waar niet iedere plant fan van is. Ook koelt het in de avonduren en in het najaar flink af in jouw veranda of tuinkamer. Let er dus op dat een plant bestand is tegen (grote) temperatuurverschillen.

Welke planten zijn geschikt voor een veranda?

Ben je op zoek naar een geschikte plant voor jouw veranda? Dan kun je los! Je kunt in principe iedere buitenplant onder jouw tuinoverkapping neerzetten. Op deze manier creëer je een natuurlijke overgang tussen tuin en woning. Maak bijvoorbeeld gebruik van klimplanten als de druif, die tegen de staanders op kunnen klimmen en vervolgens onder het dak verder groeien. Je maakt het af met wat mooie potplanten, denk aan lavendel of oleander voor die mediterrane sfeer.

Welke planten zijn geschikt voor een tuinkamer?

Een tuinkamer is een afgeschermde ruimte waar het in de avonduren en later in het seizoen flink kan afkoelen. Planten die dit soort temperatuurverschillen goed kunnen doorstaan zijn mediterrane of subtropische planten. Deze vinden temperaturen van dertig graden of meer heerlijk, maar vinden het ook niet erg wanneer het kwik weer daalt. Daarnaast floreren deze planten bij het vele licht dat door het glazen dak en door de glazen voor- en zijwanden komt. Let wel: ook in een tuinkamer kan het vriezen, het is dan ook raadzaam om bepaalde planten in te pakken wanneer het te koud wordt.

Je kunt denken aan planten als: een ficus, een monstera, een paar mooie orchideeën of een lepelplant. Ook olijfbomen zijn een goede aanwinst om jouw tuinkamer helemaal af te maken. Sta je graag in de keuken? Een tuinkamer is de ideale plek voor een moestuin met je eigen groenten en fruit. Denk aan broccoli, spruiten, knoflook of kersen!

Wees voorzichtig met het aantal planten in je tuinkamer!

Naast het soort planten, is het belangrijk dat je bij je tuinkamer voorzichtig bent met het aantal planten. Zoals we al eerder vertelden, hoe meer planten, hoe groter de kans op condensvorming. Het ventileren van je tuinkamer kan de condensvorming enigszins verminderen. Dit wordt dan ook sterk aangeraden wanneer je er planten hebt staan.