Heb ik een bouwvergunning nodig voor het plaatsen van een veranda of tuinkamer?

Je hebt de knoop doorgehakt. Die terrasoverkapping gaat er eindelijk komen. Gefeliciteerd! Een beslissing waar je nog jarenlang plezier aan zult beleven. Je hebt echter nog één brandende vraag, namelijk: is een vergunning voor het plaatsen van een veranda of tuinkamer noodzakelijk? Deze vraag krijgen wij vaker. In deze blog zetten we alle belangrijke feiten op een rijtje. Lees je mee?

Wel of geen vergunning voor een veranda of tuinkamer?

Een veranda of tuinkamer valt onder de zogenaamde ‘bijbehorende bouwwerken’. Het bouwen van zo’n bijbehorend bouwwerk gaat gepaard met hele duidelijke, maar erg specifieke regels met veel uitzonderingen. Maar voordat de moed je in de schoenen zakt, goed nieuws: wanneer je rekening houdt met een aantal zaken voorkom je dat je een aanvraag moet doen. En dat betekent dat die overkapping er gewoon mag komen. Zonder vergunning, en zonder rompslomp.

Voor een vergunningsvrije bouw van een overkapping houd je rekening met:

  • De afstand van het bouwwerk tot woning. Ben je van plan je veranda binnen vier meter van het huis te bouwen? Dan mag deze niet hoger worden dan 30 centimeter boven de eerste verdieping. In dit geval mag de overkapping of tuinkamer dezelfde functie hebben als de woning.

Heb je een grote tuin en wil je verder dan vier meter van je huis gaan bouwen? Dan mag het te plaatsen bouwwerk maximaal drie meter hoog worden. Deze hoogte is echter per gemeente verschillend, het is dus altijd raadzaam om een vergunningcheck te doen bij de gemeente.

  • De te bebouwen grond. Het is niet de bedoeling dat je volledige tuin overkapt wordt. Het is daarom enkel toegestaan een percentage van de grond te bedekken.
  • De buren. Vergeet je buren niet in te lichten over jouw bouwproject. Dit scheelt overlast voor beide partijen. En wie weet breng je ze nog op ideeën.

Heb je plannen om ook je voortuin onder handen te nemen? Of wil je een bouwwerk dat hoger is dan vijf meter? Dan is een vergunning altijd verplicht.

Bij twijfel…

Geen enkel project is hetzelfde. Twijfel je of er voor de bouw van jouw veranda of tuinkamer een vergunning nodig is? Kom naar de winkel voor een advies op maat. Wanneer je foto’s meeneemt van jouw situatie helpen we je graag verder.

Je kunt natuurlijk ook altijd terecht bij de gemeente, of doe de vergunningcheck van het omgevingsloket. Deze vertelt je in een mum van tijd of een omgevingsvergunning vereist is. Zo kun jij straks heerlijk én onbezorgd van je nieuwe overkapping genieten.