10 tips voor de kleine tuin

Een kleine tuin kan erg sfeervol en functioneel zijn. Zeker als je goed over de inrichting hebt nagedacht. In dit blogartikel geven wij je 10 fantastische ideeën om je kleine tuin ruimtebesparend en sfeervol in te richten. Geschikt voor elke kleine tuin en ieder budget.

Tip 1: De zonnestand in je kleine tuin

Waar gebruik jij je tuin het liefste voor? Heb je groene vingers of lig jij als eerste buiten als de zon schijnt? Of misschien wil je liever dat de kinderen zoveel mogelijk in de tuin kunnen spelen of houd je meer van een moderne siertuin. Waar je je tuin ook voor wilt gebruiken, het is voor de inrichting van groot belang dat je weet waar de zon schijnt. Noteer gedurende de dag waar de zon schijnt, zodat je weet waar je een fijne plek buiten of juist in de zon kunt creëren. Ook is de zonnestand in de tuin belangrijk voor het planten van planten.

Tip 2: Subtiele doorgang

Heb je een doorgang in je (smalle) tuin? Maak deze dan niet alleen functioneel, maar ook visueel aantrekkelijk. Hoe? Plant rondom het pad planten die langzaam groeien, zodat het tuinpad vrij blijkt. Kies bijvoorbeeld voor geurende planten. Als pad is grind een goed idee. Het zorgt dat je schoenen moddervrij blijven en het is daarnaast een effectieve low-budget huisbeveiliging.

Tip 3: Klein, slim balkon

Maak van je kleine, grauwe balkon een privé-oase. Ga voor een natuurlijke afscheiding, zoals een mooi geweven hazelaar als hekwerk. Kies daarnaast voor twee grote plantenpotten, met groene planten met lange bladeren. Deze geven rust aan het geheel. Wil je een romantische tuinset met comfortabel tuinmeubilair? Het is nog praktischer als je de tuinmeubelen kunt inklappen of dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn. Zo houd je misschien wel ruimte over voor een terrashaard of barbecue!

Tip 4: Tuinmeubelen in de kleine tuin

De kleinste tuinen, terrassen en balkons kun je transformeren naar een ruimte met stijl en sfeer. Zeker als je kiest voor kwalitatieve tuinmeubelen. Tuinmeubelen gemaakt van mooie materialen en die een goede constructie hebben, gaan niet alleen lang mee, maar stralen ook luxe uit. Hierdoor kun je nog meer genieten van je kleine tuin. Vergeet dan ook de tuinaccessoires niet! Denk aan tuinkussens, kandelaars en olielampjes, servies en plantenpotten.

Tip 5: Klassieke kleine tuin

Houd je van een klassieke stijl en heb je een lange, smalle tuin? Maak dan gebruik van symmetrie en verdeel je buitenruimte dan in ‘kamers’: voor, middag en achter. Met een trap of op- of afstapje creëer je direct diepte. Plaats daarnaast voor de verandering je tuintafel eens aan het eind van je tuin, in plaats van het in het begin.

Tip 6: Bomen in een kleine tuin

Bomen bieden zuurstof en zijn daarom essentieel voor onze planeet. Ook in een kleine tuin zijn bomen van belang. Bomen zorgen namelijk voor diepte in je tuin, geven privacy en zijn daarnaast vaak zeer decoratief.

Tip 7: Contrast in de tuin

Een mooie, rode bakstenen muur kan direct het gespreksonderwerp van je tuin worden. Zeker als de muur nog meer geaccentueerd wordt door een witte, gladde muur of plantenbakken. Hetzelfde geldt voor de authentieke ondergrond op de foto hieronder. Geef met moderne producten een nieuw leven aan de oude elementen in je kleine tuin. Modern met vintage: het zorgt ervoor dat het elkaar versterkt.

Tip 8: Groen voor details en structuur

Struiken geven details aan je tuin, maar ook structuur. Neem bijvoorbeeld kleine hagen. Deze zijn zeer geschikt om je tuin in te richten in ‘kamers’, zodat je buitenruimte minder klein aanvoelt. Hogere hagen bieden juist weer meer privacy. En keuze is er genoeg: van bamboe tot buxus!

Tip 9: Eenvoud in de kleine tuin

Vul je kleine tuin niet op met alle elementen van een grote. Het klinkt misschien logisch, maar het is een veelgemaakte fout. Kies daarom waar je voor wilt gaan. Ga voor één sfeer, één kleurenpalet en houdt de planten, tuinmeubelen en overige tuinartikelen in balans.

Tip 10: Grote elementen in de kleine tuin

Grote oppervlakken kunnen je tuin optisch groter laten lijken. Dit geldt zeker voor de bestrating van je tuin. Grote tegels geven een rustig beeld en ruimtelijk effect. Hoe kleine de bestrating is, hoe kleine je tuin erdoor lijkt. Wees ook niet bang om een aantal grotere bloem- of plantenpotten neer te zetten. Doe het wel met mate.